De flesta vet att Ford Mustang blev en storsäljare när den kom 1964, en bil som marknadsfördes som både sportig och ungdomlig. Den gick att köpa som sedan, cabriolet och fastback redan under sitt första levnadsår. Undertecknad minns att vi åkte Ford Mustang Mach 1 med V8 till skolan under gymnasietiden i slutet på 70-talet. Privatimporten var stor bland bilburen ungdom; raggarkulturen var väl utbredd och en hel del bilar missköttes. Idag är raggarstämpeln  borta och vi beundrar de bilar som överlevt tidens tand och som idag vårdas och renoveras pedantiskt. Folk gör tummen upp när man kommer glidande genom samhället i en Ford Mustang GT.

Ford Mustang GT V8 2017, fordmustangmagazine.com
Ford Mustang GT V8 2017

Den här texten skall egentligen handla om Gunilla och hennes val av att köpa en ny bil. Hon har under lång tid kört BMW; ett många gånger trevligare val än de småtråkiga Volkswagen, Peugeot eller Toyota som många väljer. En stadsjeep är inte heller ovanlig idag då det skall kännas tryggt att skjutsa barnen till aktiviteterna.

Frågan var då vilken bil som skulle få ersätta den bensindrivna BMW 320i med premiumstämpel som bara gått 7500 mil sedan hon köpte den ny. Den hade förvisso börjat trilskas redan för något år sedan, så beslutet att byta bil var genomtänkt under lång tid. Hos BMW fick hon rådet att köra tills den inte fungerade längre då det blir lättare att felsöka. Sagt och gjort och så kom då dagen när det inte gick att köra bilen längre. Väl inne på verkstaden denna gång kunde man konstatera att kamkedjan behövde bytas. Kamkedja? Var det inte kamremmen som skulle bytas efter 7500 mil? En kamkedja skulle väl hålla hela motorns livslängd? BMW har kommit med en förbättrad kamkedjespännare för denna motor men den satt inte på Gunillas BMW. Serviceboken med alla Bavaria-stämplar från Danderyd var välfylld då hon skött servicen exemplariskt, men vad hjälper det; 23000:- för ett byte får bilägaren räkna med. ”BOKA SERVICE, högsta kvalitet på arbete och delar” är deras slogan hos Bavaria i Danderyd.

fordmustangmagazine.com
Veckohandla med en Ford Mustang GT V8 2017. ©Erik Torssell

”Undertecknad minns
att vi åkte Ford Mustang Mach 1
med V8 till skolan under gymnasietiden
i slutet på 70-talet”

Veckohandla med en Shelby GT500, fordmustangmagazine.com
Veckohandla med en Shelby GT500 -67

Valet av en ny bil grundar sig på många olika faktorer. Vad skall bilen användas till? Behövs plats för passagerare och bagage? Komfort, känsla och utstrålning? Vad får det kosta? Allt detta måste stämmas av. BMW har sin M4 Coupé och Ford har sin Mustang GT som Cab eller Fastback. Båda bilarna finns med flera motoralternativ och är kompetenta bilar men utan rymligt baksäte. Hos bilhandlaren vill man bli väl bemött och inte känna sig som ”osynlige mannen” så som man kan göra på vissa bilhallar.

BMW 4 serien cabriolet. fordmustangmagazine.com
BMW 4 serie cabriolet 2017 Bavaria Danderyd
FordStore hos Upplands Motor, fordmustangmagazine.com
FordStore hos Upplands Motor i Kista. Mustang GT V8 2017. Foto Erik Torssell

Ford, varför inte en Ford? Vem säljer Ford? FordStore såklart. Finns tydligen över 200 stycken försäljningsställen i Europa som säljer den amerikanska Ford Mustang GT som såg dagens ljus för över 50 år sedan. Vid den tiden fanns det inte många försäljningsställen i Sverige, utan privatimport var det som gällde för att kunna köpa en Mustang GT med GT Equipment Package av årsmodell 1965, 289cu.in V8 på 225hk med skivbromsar. Den modell som nu är aktuell i Sverige sedan 2015-2017 är Mustang GT Fastback eller som cabriolet. Båda är 2+2 bilar med valbara Custompaket. Den som flest väljer har en 5.0L V8 (302cu.in) med 421hk och har nu utvecklats till en körmaskin som man njuter fullt ut av att ratta och åka med i.

Många gör tummen upp och blir glada när de ser bilen. Precis som med den gamla Mustangen har den nya fått många väl valda attribut som stämmer med den gamla ursprungsmodellen. Den är långt ifrån ett ”retromonster” utan har ett modernt chassi med individuell, delad bakaxelupphängning och en Torsen differentialbroms med 3.55:1 i utväxling, som driver Pirelli PZero 275/40 på 19 tums aluminiumfälgar. Brembo sexkolvs bromsok fram i 255/40×19 tums hjul. V8 DOHC motor med 4-ventils teknik och variabel justering av kamaxlarna. Motorn finns även som 2.3L EcoBoost med turbo. 6-växlad manuell som standard eller automatisk 6-växlad med paddlar på ratten som tillval. Flera valbara körprogram från normal, sport+, bankörning och Snö/vått. Vikt på 1700 kg.

”Folk gör tummen upp
när man kommer glidande
i en Mustang GT”

Interiören stämmer förvånansvärt väl med -67 Mustang och bakåt i tiden när det begav sig. Ingen träimitation finns, som kom -68 och framåt, utan här är det borstad aluminium och 2 st riktiga instrumenthus med tydliga mekaniska visarnålar, där man kan välja den rätta gröna bakgrundfärgen. Kvalitén, typ känslan på plastdelarna såsom instrument- paneler, dörrsidor, reglage etc. är som Audi, BMW och Mercedes mellanklassbilar. Det är inte där grejen sitter, utan här handlar det om att köra bil med den rätta känslan; pondusen och väghållningen finns närvarande hela tiden oavsett vilken fart du färdas i. En Mustang GT av senaste årsmodell kan sträckas ut precis när du vill och har möjlighet. Det är mycket svårt att bli besviken när du har den i din närhet, för idag har den allt och lite till.

Automatiska BiXenon strålkastare, eljusterade lädersäten, back-kamera, däcktrycksmätning, infällbara backspeglar, regnsensor, DAB Radio/CD 390W med 12 högtalare inklusive subwoofer, 12-tums touch display med färddator. Key less go, farthållare, GT  chassi, advance track, Line lock, trackapps m.m.

Överlämnande av nycklar till en ny Ford Mustang GT V8 2017, fordmustangmagazine.com
Niklas Piontek på FordStore Upplands Motor i Kista lämnar över nycklarna till Gunillas nya Mustang GT V8 2017

Varför köpa BMW när man kan
köpa en ny Ford Mustang GT?

 

fordmustangmagazine.com
Gunilla täcker av sin nya Ford Mustang GT V8 2017
Genomgång med FordStore säljare, fordmustangmagazine.com
Genomgång med FordStore säljaren Niklas Piontek på Upplands Motor i Kista

Ni förstår såklart vilken bil Gunilla valde. Varför köpa BMW när man kan köpa en ny Ford Mustang GT?! Bemötandet på Upplands Motor i Kista var dessutom av högsta klass och hon ser fram emot att prova bilen på någon trackday i vår.

Läs gärna vårt reportage från Arlanda Test Track 1

 

Föregående artikelPar i Mustang på Arlanda Test Track 1
Nästa artikelNya besiktningsregler den 20 maj 2018