Arlanda Test Track 1 är banan för en riktigt trevlig körupplevelse som utmanar föraren och bilen, där möjlighet ges att snabbt utvärdera och göra förändringar på bil och körsätt.

Då Dynamic Course delen av banan bara är 1 km lång men med 10 meters bredd och en höjdskillnad på 11 meter finns chans till snabba omkörningar utan att riskera livet. Maxfarten ligger på 150-160km/h. Arlanda Test Track 1 ställer krav på chassi, bromsar och förare. Banan ändrar sig även lateralt.

Ut från depån och in i en lång svepande kurva som följs av en raksträcka. Hastighetsmätaren visar 160km/h med den nya Ford Mustang GT av 2017 års modell då det är dags att bromsa in i en rejäl nerförsbacke som slutar i en 90 graders kurva. Full acceleration upp över nästa krön och ner i en svepande lateral chikan där det sedan går uppför och förbi depån in i den långa kurvan igen. Det finns möjlighet till olika vägval beroende på vad som tilltalar bil och förare.

Arlanda Test Track
Arlanda Test Track 1. Illustration Training Partner Nordic AB
Arlanda Test Track 1 med Shelby GT500, Fordmustangmagazine.com
Avemballering av en Shelby GT500 av 1967 års modell. Nya däck för dagens övning på Arlanda Test Track 1.

Shelbyn från 1967 kom upp i 150km/h
innan det var dax att bromsa ner mot
90 gradersböjen på Arlanda Test Track 1.

50 år mellan Fordarna. Åldern tar ut sin rätt då Mustang GT`s V8 svarar snabbt på  gas med bromsar som biter inför kurvorna. Shelby GT500 visar att man lever med massiv råstyrka och ett ljud man bara vill ha mer av när alla 8 spjällen i förgasarna står öppna.

Instruktör Per Johansson från Training Partner Nordic AB visar spårval och ideallinje. Berättar och ger tips.